BYLYD #18 Megabegivenheder i byen
Hvad sker der med byen, når kæmpemæssige begivenheder som fx et OL ruller ind over? Hvordan kan man bruge megaeventen til at præge byudviklingen i en postiv retning - og kan den omvendt bruges af magthavere til at afkoble normale demokratiske processer og gennemtvinge forandringer i byen hen over hovedet på dens borgere?
Det forsøger vi at finde svar på i denne udgave af BYLYD. Hør et interview med Trevor Davies om tilblivelsen af Kulturby København '96 og begivenhedens efterdønninger. Tag med til London, hvor freelancer Julie Køie gør status over det olympiske område Stratford, fire år efter OL blev afholdt dér. Og lyt til et interview med bysociolog Malte Warburg, der fortæller om, hvordan OL i Rio er blevet brugt "som anledning til at accelerere en gentrificeringsproces".
Tilrettelæggelse: Tobias Moe, Niels Bjørn og Maiken Vibe Bauer.
Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer
Værter: Tobias Moe og Niels Bjørn.
BYLYD er i 2016 udgivet i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og støttet af Dreyers Fond.
I udsendelsen møder du som nævnt Malte Warburg. Han er bysociolog og har skrevet speciale om megabegivenheders betydning for Rio. Han fortæller blandt andet om "OL som undtagelsestilstand", hvor begivenheden bliver brugt af byens magthavere til at trumfe udemokratiske beslutninger:
"Der lå en gammel byplan for det område, som nu er blevet det olympiske, som i langt højere grad forsøgte at forbinde yderområderne og de fattige områder med byens centrum og der, hvor arbejdspladserne ligger. Den byplan, som var demokratisk vedtaget, den er blevet skrottet og erstattet med den olympiske byplan."
Derudover fortæller han om hele fattige kvarterer, som er blevet revet ned, og hvor beboerne er blevet flyttet 50-100 kilometer væk - og altså dermed kan få rigtig vanskeligt ved at få eller fastholde arbejde.
Læs mere om Malte Warburg og hans arbejde her: http://maltewarburgsorensen.net/Writing
en event der ændrede københavn
Vi har aldrig på dansk jord haft en olympiade (selvom der fortsat er kræfter, der stræber efter det). Og hvis man spørger "mr. megaevent" i Danmark, Trevor Davies, der har stået bag Aarhus Festuge, Metropolis Festival, Kulturby 96 og meget, meget andet - så skal vi måske hellerd ikke have det. I et en gåtur med Niels Bjørn på Holmen i København, hvor Kulturby 96 tog sit udgangspunkt, forklarer han behovet for at bruge de store kulturelle og sportslige begivenheder som led i en langsigtet udvikling. Og en udvikling, der har gavn for lokalsamfundet frem for turisme og uhåndgribelig branding som endemål. Han siger blandt andet:
I starten af halvfemserne var København en by på fallittens rand, og den var under statslig administration. Kulturby 96 blev på mange måder et vendepunkt og fik åbnet øjnene for potentialer uden for byens centrum. Kunstnernes midlertidige omformuleringer i forbindelse med kulturåret fik folks øjne op kvaliteterne i områder uden for centrum, fx brokvartererne og Islands Brygge og Holmen. Og på mange måder med til at sparke gang i den udvikling, der siden har taget fart. For eksempel på Holmen, hvor der i dag er en blanding af yderst attraktive boliger og kunstskoler som Arkitektskolen, Rytmisk Musikkonservatorium og Statens Teaterskole.
London fire år efter
Til sidst i udsendelsen besøger vi London, hvor det sidste OL blev afviklet, i 2012. For at se på, hvordan olympiaden har sat sit præg på bydelen Stratfords udvikling. Modsat Rio havde man i London en målrettet social strategi forud for OL, hvor et af byens fattigste områder skulle løftes. Men er det lykkedes? Derboende freelance-journalist Julie Køie gør status:
"Arven efter OL- legene har allerede sat sit tydelige præg på Stratford og har tilført bydelen nye boligområder, flere kulturelle tilbud, uddannelsessteder og fortsatte investeringer.
Langt de fleste jeg har mødt, er positivt stemt overfor en tiltrængt genoplivning af området. Arbejdsløsheden er faldet de sidste år - imens er antallet af lavtlønnede jobs steget: Mere end hver tredje beboer i Newham, der er i arbejde, er ansat i et lavtlønnet job.
Samtidig eksploderede huspriserne i Newham, der så Englands højeste husprisstigninger sidste år 2 , ifølge Halifax’ house price index 3.
Og det er især det ulige forhold mellem lavtlønnede jobs og stigende boligpriser, der fastholder Londons beboere i fattigdom, påpeger rapporten Londons Poverty Profile 4.
OL - her 4 år senere - viser på mange måder, hvordan et ellers midlertidigt kæmpe- event kan blive en langsigtet saltvandsindsprøjtning til en overset, fattigere del af London. Og som bydelen genoplives vil der nok komme flere jobs, - men altså ikke nødvendigvis med en løn, der kan finansiere stigende boligpriser i et moderniseret, attraktivt og nybygget Stratford."
Tusind tak fordi i lytter!
Med udsendelsen her er vi tilbage fra sommerferie. Vi takker af hjertet, fordi I stadig lytter med og har 10 gode programmer om byens og arkitekturens sammenhæng med samfund, kunst, økonomi og politik planlagt for efteråret.
Det kan vi kun, fordi Akademisk Arkitektforening og Dreyers Fond støtter projektet - derfor skal der lyde en stor tak til dem også.
RING til os, skriv til os eller råb til os på facebook, hvis du har ris, ros eller gode ideer til temaer, vi skal tage op til efteråret. Find os her
(Foto i toppen: Julie Køie)