#57-59 DEN EKSTRA INDSATS

Gennem tre afsnit tager BYLYD og Center for Boligsocial Udvikling dig med ind i noget byudviklingsarbejde, som for de fleste er hemmeligt eller ukendt. Det handler om det boligsociale arbejde, som boligorganisationerne laver i de socialt udsatte boligområder, en ekstra indsats, som ligger ud over kommunernes almindelige velfærdsydelser, og som designes specielt til det enkelte boligområdes beboere. Det boligsociale arbejde har effekt. Det er påvist i en stribe forskningsrapporter. Indsatserne løfter mange mennesker ud af vanskelige kår og ind i job, uddannelse, eller blot til at kunne fungere bedre i hverdagen. Alligevel er det boligsociale arbejde beskåret med 100 millioner kroner om året. Det er næsten en halvering. Bag beskæringen står et bredt flertal i Folketinget, som spænder fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten. I tre afsnit undersøger vi, hvad det boligsociale arbejde er og gør, og om der er udfordringer, hvis arbejdet skal overtages af kommunerne.

Arbejdet med de socialt udsatte boligområder foregår typisk i to spor, som indtil videre ikke har haft meget med hinanden at gøre. Det ene spor har med områdernes fysik at gøre, og handler om at gøre områderne mere trygge, tilgængelige og sammenhængende med den omkringliggende by. Det andet spor handler om sociale tilgange, hvor arbejdet især handler om at højne beboernes livskvalitet, kompetencer og eksempelvis jobparathed. I vores forrige podcastserie, BALLADEN OM BLOKKEN, tog BYLYDs vært Niels Bjørn livtag med de store fysiske udviklingsgreb i de udsatte områder. I denne dykker han ned i det boligsociale arbejde og finder blandt andet frem til en case i Hørgården i København, hvor der udvikles innovativt på at få det boligsociale og det fysiske arbejde til at spille sammen.

Det er i første afsnit af DEN EKSTRA INDSATS, som også byder på en introduktion til, hvad det boligsociale arbejde er, og en udredning af, om det gør nogen forskel for beboerne, om det er kommunen eller boligorganisationen, som leverer den sociale indsats.

I andet afsnit af DEN EKSTRA INDSATS er Niels Bjørn i Aarhus, hvor der skal bygges en ny skole-fritidscenter i Gellerup på den samme grund, hvor der for knap ti år siden blev nedrevet en anden skole. Hvilken rolle spiller en skole for udviklingen af et socialt udsat boligområde til et socialt balanceret bykvarter? Og hvad har det boligsociale arbejde at gøre med, om en skole fungerer godt eller dårligt?

Undervejs møder Niels Bjørn en rapper, som disker op med modeller, statistik og holdninger til, hvad en skole kan betyde. En far, som har oplevet bagsiden af den måde, hvorpå man i Aarhus har forsøgt at blande familierne og børnene i skolerne. Skolelederen, som skal stå i spidsen for den kommende skole, og husker tilbage på sit første møde med Gellerup som noget, der tilhører en helt anden tid med andre værdier. Og projektlederen, der skal forsøge at samle de mange tråde og ambitioner i et skolebyggeri, som tiltrækker nye familier til Gellerup.

Tredje og sidste afsnit af DEN EKSTRA INDSATS handler om de unge mænd, som statsministeren i sin åbningstale til Folketinget 2020 proklamerede, at politiet nu skal kunne tage jakkerne og urene fra. De unge, som kaldes ballademagere af nogen, og af andre forsvares med, at de stigmatiseres negativt på et tidspunkt, hvor kriminaliteten er historisk lav, og de fleste klarer sig rigtig godt, tager sig en uddannelse og kommer i job.

De unge mænd i de socialt udsatte områder er dem, der fylder i mediebilledet. Og også dem, som mange af de boligsociale indsatser rettes mod. I dette afsnit kommer vi til en hel stribe af de udsatte områder og møder de mænd, som er ansat til at arbejde med de unge mænd. Vi er i Helsingør, i Brøndby Strand, i Aarhus og i København, og alle steder ser det ud til, at den professionelle vurdering er den samme: De unge leder efter en vej ind i samfundet. Det er det, de boligsociale medarbejdere med kontante metoder forsøger at guide dem til.

Foto: Kristian Brasen

Foto: Kristian Brasen

DEN EKSTRA INDSATS er en podcastserie, udviklet af BYLYD i samarbejde med Center for Boligsocial Udvikling

Serien er finansieret af Center for Boligsocial Udvikling og produceret af BYLYD

Tilrettelæggelse og klip: Niels Bjørn

Medvirkende: Stephane Parize, Louise Aner, Mikkel Warming, Julie Abitz, Rasmus Christensen, Aviaja Sigsgaard, Henning Winther, Anne Marie Due Schmidt, Helle Mønster, Abdinasir Muhammad, Samer Zaasou, Bo Mouritzen, Anders Glahn.

Redaktionel sparring: Ane Skak, Birgitte Mazanti, Philip Zacho Kuipers og Jesper Damm Olsen

Lydmix: Maiken Vibe Bauer

Første afsnit i DEN EKSTRA INDSATS er dedikeret til mindet om Stephane Parize, som medvirker i udsendelsen. Stephane Parize var en ildsjæl og en visionær, boligsocial medarbejder, som desværre pludseligt gik bort et par uger efter optagelserne til interviewet.