I 2023 er der stadig ejendomme i København i så dårlig stand, at Københavns Kommune vurderer boliger uegnet til beboelse. Et kondemneringsudvalg bestånde af politikere og læge og jurist beslutter hvert år at kondemnere boliger og udflytte beboere. Hvor grænserne går, og hvordan det sker i praksis kan du høre om i afsnit 2 af podcastserien om byfornyelsen af København. Foto: Ane Skak

#74 BLØD BY 2

I andet afsnit af Blød by - en podcastserie om byfornyelsen af København - skal du med ind bag facaderne og møde en række af de mennesker, som arbejder med byfornyelse. I Københavns Kommunes byfornyelse sidder arkitekter, jurister og byggesagkyndige, som både har til opgave at vurdere om ejendomme kan få midler til renovering, at vurdere om boliger skal erklæres uegnede til beboelse, og samtidig sikre at alle parters rettigheder overholdes.

Du skal også møde en selvstændig arkitekt, der har gjort det til sit fagspeciale at dykke ned i gammel byggeskik og renovere ejendomme med materialer, som er sunde for huset, og som forbliver stærke og smukke i mange år. Han bruger en stor del af sin tid på at tale med beboere om, hvorfor de bør vælge dyre løsninger frem for billige. Det kan både betale sig økonomisk på sigt, fortæller han, men mest af alt overbeviser jeg mennesker ved at vise dem kvaliteten af de dyre løsninger. Alle kan mærke det i kroppen, at det er rarere, skønnere, siger han.

Fra ejendommen her blev kondemneret to boliger. Øverst en bolig, hvor der var hul i taget, så man kunne se ud på himlen fra boligen. Nederst fordi der var så omfattende skimmelsvamp, at kommunens folk anså det for sundhedsskadeligt at bo der. Ejeren af ejendommen bruger ikke penge på at renovere men håber at kunne få tilladelse til at rive ned. Der vil være en stor økonomisk gevinst i at bygge nyt, da grunden i dag er meget værd. Byfornyelsen arbejder for at undgå, at lejerne skal betale med deres helbred. De flyttes til sunde boliger, og kan få støtte til huslejen, sådan at de ikke oplever et stort udgiftshop. Foto: Ane Skak

TO PODWALKS I KØBENHAVN

Udover podcastserien om byfornyelsen af København, har BYLYD i samarbejde med Ane Skak / Immersive Stories produceret to podwalks, hvor du kan komme tæt på byfornyelsens arbejde.

Den ene podwalk foregår på Vesterbro og følger i sporene af den omfattende byfornyelse af kvarteret i 1990erne.

Den anden podwalk foregår i Københavns Nordvest-kvarter og følger nogle af de innovative, nye løsninger, som byfornyelsen arbejder med, herunder cirkulær økonomi og diskrete, æstetiske røde solceller til røde tegltag.

Begge podwalks finder du på Storyhunt…..

ENGELSK PODCAST

BYLYD har også produceret en engelsksproget podcast om byfornyelsen af København. Den består af et enkelt afsnit, som kan hentes her.

Podcastserien, de to podwalks, som du finder på Storyhunt, og den engelsksprogede podcast er altsammen finansieret af Grundejernes Investeringsfond.


Blød by, afsnit 2

Medvirkende: Erik Dam, Karin Bakhti, Jesper Møgelhøj

Original musik til serien er komponeret og indspillet af: Eske Nørrelykke og Kristian Mondrup

Udvikling og tilrettelæggelse: Niels Bjørn og Ane Skak

Interview og klip: Niels Bjørn