Islev Kirke. Foto: Flemming Ibsen/Flickr

#87 Jagten på den guddommelige lyd – Afsnit 6

I det sjette afsnit af JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD vil vi gerne tale om, hvordan kirkens arkitektur kan være med til at massere os eller skubbe os i retning af bestemte oplevelser eller erfaringer. Og hvordan rum – som for eksempel kirkens rum – måske kunne være med til at muliggøre oplevelser, vi kunne kalde guddommelige?

Det er noget af det kunsthistoriker og arkitekturformidler Line Marschner har arbejdet indgående med i sit forskningsarbejde – og beskrevet i sin afhandling “Kirkearkitektur som erkendelsesvej” og som vi talte om i Islev Kirke. Og i det her afsnit skal åbner vi op for noget af den arkitekturteori og filosofi, der kan hjælpe os til at forstå, hvordan kirkearkitekturen kan være med til at forme og tilvejebringe sådanne overskridende erfaringer.

I podcastserien JAGTEN PÅ DEN GUDDOMELIGE LYD træder vi ind i forskellige danske kirkerum sammen med mennesker, der kender dem indgående. Både de helt gamle landsbykirker og de moderne kirkerum. Og sammen med dem lytter vi til kirkerummene, for at høre, hvad det specifikke rum kan fortælle os!

Og kirkerummene i Danmark kan fortælle meget. For en kirke er ikke bare en kirke. Forskellige tider har haft forskellige idéer om, hvad kirkerummet skulle kunne rumme, hvilken fornemmelser, man skulle have, når man trådte ind dem.  Kirkerne er bygget på et bestemt tidspunkt og deres udformning er født af bestemte ideer om, hvordan man lavede “et hus til Gud”. En stor, stor del af de danske kirker, vi træder ind i dag er mange hundrede år gamle. Fra 1100-tallet og frem fandt et kæmpe byggeboom af romanske kirker sted, der fyldte det danske landskab ud med kirker af sten.

Og de står der endnu. Lige meget om vi bruger dem – eller bare kører forbi dem, så står de der. De er levede rum – og samtidig nogle af de ældste byggede vidnesbyrd og en også kilde til forståelse af vores samfundsudvikling. 

I den her podcastserie lytter vi til kristne kirkerum. På jagt efter, hvordan disse rum – som arkitektur, akustik, materiale og som religiøst, kulturelt og socialt rum – sætter os i bevægelse. For arkitektur kan gøre noget ved os. Men hvad gør kirke som rum ved os – hvorfor og hvilke virkemidler bruger den?

Igennem de seks afsnit går vi samtidig på jagt efter det helt store spørgsmål: Hvad er det kirkerummet kan gøre ved os? Og kan det endda være et sted, hvor vi kan have måske det også kan være oplevelser af det guddommelige?

Brorsons Kirke er opført i 1901, tegnet af arkitekten Thorvald Jørgensen. Fotograf: ukendt.

Teglmur fra Kasted Kirke. Foto: Maj Bjerre Dalsgaard.

Islev Kirke. Foto: Flemming Ibsen/Flickr

Stolestaderne i Kasted Kirke. Foto: Maj Bjerre Dalsgaard.

Aarhus Domkirke. Foto: Copyright Aarhus Domkirke

Sankt Johannes Kirke. Fotograf: Christian Rasmus Neuhaus, Københavns Museum

Aarhus Domkirke: Foto: Copyright Aarhus Domkirke

Litteratur

Line Marschner: Kirkearkitekturen som erkendelsesvej, Ph.d-afshandling

Maj Bjerre Dalsgaard: Den middelalderlige landsbykirke – arkitektur, perspektiver & transformation, Ph.d-afshandling

Kirkearkitektur.dk – MODERNE DANSK KIRKEARKITEKTUR ved lektor Benny Grey Schuster, Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster

Juhani Pallasmaa: The Eyes of the Skin

Line Marschner: Kirkerum kan åben sindet, Folkekirken.dk

Anders Bové Christensen: Tanker om tendenser i kirkebyggeriet fra 1980 til i dag, Dansk Kirkeliv

Julio Bermudez: Transcending architecture – contemporary views on sacred space, The Catholic University of America Press. 

JAGTEN PÅ DEN GUDDOMMELIGE LYD - AFSNIT 6

Medvirkende: Line Marschner

Idé, tilrettelæggelse, interview, klip og produktion: Kasper Mikael Jacek & Maiken Vibe Bauer

Klip, musik og mix: Maiken Vibe Bauer

I løbet af podcastserien spiller vi brudstykker fra Sarah Davachis koncert i Sankt Johannes Kirke samt Knut Nystedts Prelude Heroique som spilles af Anne Agerskov i Aarhus Domkirke.

Mange tak for støtte til serien fra Statens Kunstfond, Augustinus Fonden & Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.