BYLYD #4 OM MIDLERTIDIGHED

Alt for meget kreativ og økonomisk værdi går tabt i overgangen mellem midlertidige projekter og permanent byudvikling. Det mener landskabsarkitekt og forsker ved Københavns Universitet Bettina Lamm, der er en af de bærende kilder i dette afsnit af podcasten BYLYD, om midlertidighed.

Ud over at tale med Bettina besøger vi det kreative fællesskab PB43, der lukkede for nylig, på en af de sidste dage. Claus Lund har været med til stifte stedet og er nu også med til at pakke det ned efter 5 år. Hør ham fortælle om processen og om de frustrationer, der er forbundet med hele tiden at være "midlertidig" og skulle finde nye steder at arbejde, når byudviklingen ruller.

Billedet, der rammer udsendelsen ind, er taget netop på Prags Boulevard. I forbindelse med lukningen af stedet har fotojournalist Martin Kurt Haglund lavet en fotografisk hyldest på Netudgaven. Se fotoserien her

Det er et hårdt slag for os alle sammen, at vi er blevet revet op med rode. Det koster utrolig mange kræfter og utroligt meget arbejde.
— Claus Lund, medstifter af PB43

Mere om midlertidighed

Bettina Lamm henviser i interviewet til et projekt i San Fransisco, kaldet pavement to park, hvor man udnytter ubrugte vejarealer til at skabe borgerdrevne midlertidige byrum. Dét projekt kan du læse mere om her

For mere inspiration kan det også anbefales at læse bogen Playable - bevægelsesinstallationer i by- og landskabsrum, som Bettina har skrevet sammen med René Kural og Anne Wagner.

Bettinna Lamm og hendes forskergruppe på KU er også involveret i EU-projektet SEEDS, som har udarbejdet et charter for midlertidige anvendelser i byudviklingen. Flere end 20 europæiske organisationer har allerede underskrevet charteret, som blev lanceret på en kongres i Sheffield i midten af april. Du kan læse chartret her:

SEEDS CHARTER Supporting Temporary use of Vacant Land and Buildings

Aarhus rykker

Sidst - men langt fra mindst - fortæller projektleder fra Gellerup i Aarhus Pia Katballe om et forsøgsprojekt, der netop har som fokus at bruge den midlertidige kvalitet i den permanente byudvikling. Det handler om at inddrage de borgere, som i forvejen er aktive i et område i stedet for at basere projekterne på udefrakommende aktører. Og det handler om at afprøve ideerne i stedet for blot at tale om dem. Følg udviklingen af Gellerup her

OM BYLYD #4

Vært: Tobias Moe

Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer

Reportage: Mads Petter Kühnel

Jingle: Fredrik Auster

Redaktion: Niels Bjørn, Kristoffer Friis, Tobias Moe og Maiken Vibe Bauer

Udsendelsen blev bragt første gang d. 21. april 2015

Find BYLYD på facebookfølg os på Twitter - eller abonner på podcasten på iTunes