#24 BYLYD om Ejerskab
Skal byen være en pengemaskine? I København forvaltes størstedelen af de offentlige grunde gennem udviklingsselskabet By&Havn. Et selskab, der er født med en milliardgæld for metroen - og derfor har til opdrag at sælge grundene så dyrt som muligt. Det skaber en boligfanatisme, mener arkitekt og ph.d.-stipendiat Kasper Lægring. Men Socialdemokraternes boligordfører Kaare Dybvad melder hus forbi og kalder kritikken for "uprioriteret". Vi tager debatten i studiet, og på gaden beskriver byrådgiver Søren Møller Christensen ejerskabskonstruktionernes konsekvenser for bykvaliteten.
Københavns dyreste postnummer
"Allerede før det her område er færdigudviklet, er det blevet byens dyreste postnummer. Det er helt usædvanligt. Altså det vi jo ikke har herude, det er de åbne rum, idræts- og kulturfaciliteter. Det er i mine øjne et udtryk for, at byudvikling i den grad er noget, vi skal tjene penge på."
Sådan skyder byrådgiver Søren Møller Christensen fra Carlberg|Christensen denne udgave af BYLYD i gang. Området han taler om, er Aarhusgadekvarteret - første etape af det enorme udviklingsprojekt i Københavns Nordhavn, som By&Havn står bag.
Han mener, at der både her og i andre nyudviklede områder af byen er for ensidigt et fokus på at opføre boliger, og at gode, offentlige, fælles rum nedprioriteres.
"Problemet er ikke, at der bygges mange boliger. For der skal bygges mange boliger, der skal bygges mange almene boliger, så vi kan huse alle de nye københavnere, der kommer til hver måned. Problemet er, at der bare er boliger overalt. Jeg kunne godt tænke mig, at man havde taget de bedste steder langs Københavns Havn og sagt: "Her skal der være nogle gode, åbne rum, som kommer offentligheden til gavn", siger han.
Lyt også: WNYC's blændende serie om gentrificeringens indtog i New York
Debat i studiet
I studiet har vi besøg af arkitekt og ph.d.-stipendiat Kasper Lægring, som har startet debatten i denne kronik i Politiken, hvor han beskylder især Socialdemokraterne for at puste til et overdrevent fokus på boliger i de senere års byplanlægning, på bekostning af byens og bykvalitetens diversitet.
Den kritik var Socialdemokraternes boligordfører, Kaare Dybvad, der selv er geograf og har arbejdet med byplanlægning i bla. By&Havn, ikke sen til at svare på. I sit indlæg på Altinget "Arkitektalderen er desværre forbi" kalder han den akademiske kritik af Københavns planlægning for uprioriteret og efterlyser i øvrigt større samfundsengagement fra arkitekter.
SErie om segregering
Afsnittet her er en del af en serie om segregering, hvor BYLYD om ejerskab er første afsnit. Senere i efteråret kommer en feature om Københavns nye stofindtagelsesrum på Vesterbro - og til sidst en udsendelse, som fokuserer på den voksende skævvridning af byen.
Tilrettelæggelse: Tobias Moe, Maiken Vibe Bauer og Niels Bjørn
Klip, lyddesign og mix: Maiken Vibe Bauer
Værter: Tobias Moe og Niels Bjørn.
BYLYD er i 2016 udgivet i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og støttet af Dreyers Fond.
Læs mere
I udsendelsen nævner Kasper Lægring, at planchefen i Københavns Kommune, Ingvar Sejr Hansen, skulle have forberedt en aftale om posthusgrunden, før den var politisk færdigbehandlet. Kasper henviser her til programmet "Det vi taler om" på Radio 24syv, hvor vært Ditte Okman har søgt aktindsigt i sagen og altså underbygger Kaspers pointe. Sagen blev behandlet i flere programmer, lyt med her - og her
Problemet med skævvridning af byen er København naturligvis ikke alene med. Her kan du fx læse, hvordan dyre leveomkostninger påvirker byen New York i en negativ retning: http://www.newyorker.com/business/currency/why-the-high-cost-of-big-city-living-is-bad-for-everyone
Ring eller skriv til os!
Vi håber, at du er blevet klogere af at lytte til BYLYD om Ejerskab. Måske har vi sagt noget himmelråbende forkert? Eller negligeret de allervigtigste stemmer i historien? I så fald må du råbe op på facebook - eller tage fat på os direkte, vi er aldrig længere væk end en opringning. Find kontaktinfo her
Tak, fordi du lytter med!